Mantelzorg bij dementie

U bevindt zich hier: Home | Zorgvraag bij | Dementie

Mantelzorg bij dementie

Nederland telt 256.000 mensen met dementie. Dat aantal groeit. Daarbij komt dat mensen met dementie in de toekomst langer thuis moeten blijven wonen. Het beroep op de mensen die voor hen zorgen groeit dus. Dementie is bovendien geen makkelijke aandoening. Mensen die voor naasten met dementie zorgen, kunnen daarom goede professionele ondersteuning gebruiken.

Mantelzorgers van dementerenden

In Nederland zorgen ongeveer 300.000 mantelzorgers voor mensen met dementie. Wanneer zij thuis wonen draagt hun mantelzorger, vaak hun partner, dag en nacht de zorg. Daarnaast kunnen er meerdere mantelzorgers betrokken zijn, bijvoorbeeld de kinderen, een broer of zus. Mantelzorgers van mensen met dementie geven gemiddeld 20 uur per week zorg, gedurende gemiddeld vijf jaar. 70 procent van hen is vrouw.

Verloop van dementie

Mensen met dementie gaan geestelijk geleidelijk achteruit door stoornissen in hun geheugen, taal, denken, waarnemen, redeneren en handelen. Het begint meestal met geheugenverlies. Later krijgen ze moeite met dagelijkse handelingen en met praten. Hun tijdsbesef kan verstoord raken. En hun gedrag en karakter kunnen veranderen.
Zo worden ze in hun dagelijks leven steeds afhankelijker van hulp van anderen. Partners en familieleden spelen daarbij een grote rol. 70 procent van de mensen met dementie woont immers thuis (Alzheimer Nederland (pdf)). Maar ook in een woonvoorziening is het netwerk vaak betrokken bij de zorg.

Overbelasting mantelzorgers

De zorg voor mensen met dementie kan permanent aandacht vragen, omdat iemand de kraan vergeet uit te zetten, ’s nachts opstaat en zich aan wil kleden of de pan laat droogkoken. Daarbij voeren mantelzorgers herhaald hetzelfde gesprek, wijzen hun partner op de dag van de week en voorkomen ongelukken.
Bovendien hebben ze hun eigen zorgen. Ze moeten wennen aan het idee dat hun partner verandert en ze daardoor hun oude band met hem of haar verliezen. En als ze eenmaal aan het een gewend zijn, dan kan de situatie weer anders zijn.
Ook kan het eenzaam zijn om te zorgen voor iemand met dementie. De buitenwereld ziet niet snel hoe zwaar het is. Daarnaast kunnen mantelzorgers zich schamen voor het gedrag van hun naaste, of hem of haar willen beschermen. Dat betekent dat ze er vaak alleen voorstaan. Partners van mensen met dementie hebben dan ook vier keer zo veel kans op depressie, vergeleken met mensen met een partner zonder dementie (Nivel, 2010 (externe link)). 

Top 3 problemen

Veel mantelzorgers van mensen met dementie hebben behoefte aan aanvullende professionele ondersteuning. De top-3 van problemen die deze mantelzorgers noemen, luidt:

  1. het omgaan met gedrags- en stemmingsproblemen van de naaste met dementie,
  2. overbelasting, 
  3. opzien tegen opname van de naaste met dementie.

In dit dossier leest u hoe u als professional mantelzorgers van mensen met dementie kunt ondersteunen.

Facebook Twitter LinkedIn

Contact

Gerelateerde producten

Een overzicht van producten over dit thema:

Inschrijven E-zine

  • Mevrouw Heer

expertisecentrummantelzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.