Praktijkvoorbeelden voor gemeenten

U bevindt zich hier: Home | Voor gemeenten | Praktijkvoorbeelden

Praktijkvoorbeelden voor gemeenten

Databank praktijkvoorbeelden VNG

Het VNG Informatiecentrum verzamelt in deze databank praktijkvoorbeelden van gemeenten, zodat gemeenten kennis en ervaring kunnen uitwisselen: van beleidsnota's tot filmpjes, van concept tot uitvoeringsplan. De praktijkvoorbeelden bestrijken vrijwel alle gemeentelijke beleidsterreinen. Bekijk de databank (externe link)

'Pak de handschoen op': handreiking voor gemeenten over dementie

Gemeenten spelen een steeds belangrijkere rol bij zorg en welzijn van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Op de website 'Pak de handschoen op' van Alzheimer Nederland kunt u een handreiking voor gemeenten downloaden met daarin inspirerende voorbeelden van andere gemeenten. www.pakdehandschoenop.nl

Respijthuis Alkmaar

Het Respijthuis (externe link) in Alkmaar is een 'gewoon' huis midden in de buurt, waar mantelzorgers hun taak een week (of langer) kunnen overdragen aan zorgzame vrijwilligers. Het Respijthuis is huiselijk ingericht en heeft vier zelfstandige gastenverblijven. De gasten nemen hun eigen medische en AWBZ-geïndiceerde zorg mee. Voor alle andere taken in zorg, keuken en huishouding tekent een team van ruim vijftig vrijwilligers, gecoördineerd door twee professionele krachten.

Stichting Wielewaal

Stichting Wielewaal (externe link) is een landelijke stichting die lokaal werkt voor kinderen met verschillende beperkingen. Wielewaal biedt vakantiedagopvang, logeerweekenden en groepsvakanties en werkt daarvoor samen met instellingen in de gemeente. De dag- en vakantieopvang is nadrukkelijk bedoeld als respijtzorg voor de ouders en gezinnen van de kinderen. 

Goed getrainde uitkeringsgerechtigden

De gemeente Spijkenisse trainde samen met Movisie uitkeringsgerechtigden om als respijtvrijwilliger te werken in de zorg. Een aantal voorwaarden zijn daarbij noodzakelijk zoals:

  • inzet in een sector waar vraag is naar arbeidskrachten, zodat mensen kunnen doorstromen naar betaald werk,
  • een intensieve training die goed aansluit op het niveau en de behoeften van de deelnemers,
  • veiligheid en vertrouwdheid binnen de groep deelnemers.

Lees hier meer over het project (externe link).

Succesvolle burgerinitiatieven in wonen, welzijn en zorg

Voorbeelden van burgerinitiatieven en zorgcoöperaties, serie artikelen van Langer Thuis (Movisie, Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en ActivAge)

Praktijkvoorbeelden Informele zorg

Op de website van Movisie vindt u diverse praktijkvoorbeelden over informele zorg (externe link).

Facebook Twitter LinkedIn

Inschrijven E-zine

  • Mevrouw Heer

expertisecentrummantelzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.