Meer informatie voor gemeenten

U bevindt zich hier: Home | Voor gemeenten | Meer informatie voor gemeenten

Meer informatie voor gemeenten

Bent u op zoek naar tips hoe u mantelzorgondersteuning vorm kunt geven of heeft u daar ondersteuning bij nodig? Download de leaflet 'Werk aan mantelzorgondersteuning' en bekijk wat wij voor u kunnen betekenen.

Websites

Literatuur

Persona's Monica en Maarten

Wat zijn de gevolgen van de transities voor kwetsbare mensen in de gemeente? Een lastige vraag voor veel ambtenaren en bestuurders. Wilt u het hen persoonlijk vragen? Stel dan uw vraag aan Monica en Maarten. Monica en Maarten zijn persona’s (externe link) en staan voor tientallen, misschien wel honderden mensen in elke Nederlandse gemeente.

1gezin1plan

1gezin1plan (externe link) is een praktisch communicatiemiddel voor zorgtrajecten waarbij meerdere hulpverleners betrokken zijn. Het is voor alle betrokkenen via internet toegankelijk. Het is gebaseerd op evidence based werkzame factoren en ontwikkeld door hulpverleners.

Cliëntenportretten VGN

Om gemeenten kennis te laten maken met nieuwe cliëntengroepen heeft de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) een serie neutrale portretten laten maken van specifieke cliënten, uitgaande van de nodige zorg en ondersteuning. In elk filmpje wordt het compensatiebeginsel van de Wmo als uitgangspunt genomen:

  1. wat kan de cliënt zelf;
  2. wat kan hij/zij met mantelzorg en/of vrijwilligers;
  3. wat dient de gemeente te compenseren?

Bekijk de filmpjes direct op de website van In Voor Zorg (externe link).

Wmo-stripcolleges

Bekijk hieronder twee filmpjes - onderdeel van de Wmo-stripcolleges over sociale netwerkstrategieen en de netwerkcoach.

Mantelzorgpuzzel

Alle mantelzorgers bereiken is praktisch onmogelijk. Daarvoor is deze doelgroep veel te ongrijpbaar en veranderlijk. Hoe bieden we ze dan toch de juiste ondersteuning, zodat ze kunnen blijven mantelzorgen? Juist nu, met het stijgende beroep op mantelzorg en dalende budgetten voor hun ondersteuning? De mantelzorgpuzzel helpt oplossingen te vinden voor deze vragen: ondersteun mantelzorgers op plekken waar ze gewoon al zijn.

Samen zorgen met mantelzorgers

 

Meer inspiratie

Voor meer inspiratie kunt u terecht bij een aantal factsheets van Movisie (externe link), ontwikkeld voor de gemeente om samen te werken met vrijwilligers en mantelzorgers. Ze gaan bijvoorbeeld over allochtone mantelzorgers, mannen en mantelzorg, eenzaamheid onder mantelzorgers en zingeving.  

Facebook Twitter LinkedIn

Inschrijven E-zine

  • Mevrouw Heer

expertisecentrummantelzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.