Sofa-model

U bevindt zich hier: Home | Producten | Instrumenten en methoden | Sofa-model

Sofa-model

Een goede samenwerking met mantelzorgers houdt rekening met vier rollen die een mantelzorger kan vervullen: als collega, cliënt, naaste en expert. Welke rol het meest prominent is, kan van tijd tot tijd verschillen. Elke rol is gekoppeld aan een werkwoord, waarvan de beginletters (samenwerken / ondersteunen / faciliteren / afstemmen) het woord SOFA vormen.

Samenwerken

Eén van de rollen van een mantelzorger is de rol van samenwerkingspartner. In deze rol is de mantelzorger actief als zaakwaarnemer, tolk en verzorger van de cliënt. Communiceren met de mantelzorger draait hierbij om één centrale vraag: “Wat kunnen we samen doen om tot een zo goed mogelijk herstel van het hersenletsel te komen?”

Ondersteunen

De mantelzorger kan zich ook voordoen in de gedaante van een ‘schaduwcliënt’. Communiceren met de mantelzorger bestaat in deze rol veelal uit het oppikken van signalen. Signalen als overbelasting geven de professionele zorgverlener aan dat er ondersteuning gewenst is.

Faciliteren

Communiceren met de mantelzorger betekent ook dat er voorwaarden worden gesteld om de persoonlijke relatie van de cliënt en diens familie zoveel mogelijk intact te houden. Dit wordt uitgelegd onder het woord faciliteren.

Afstemmen

Afstemmen vormt het vierde en laatste werkwoord van SOFA. Waar voortdurende communicatie over behoeften, zorgen en successen van cliënt en mantelzorger onder de aandacht komt.

 


  • Uitgever: Expertisecentrum Mantelzorg
  • Jaar van uitgave: 2009
  • Download 'Sofa-model' (pdf)

Facebook Twitter LinkedIn

Inschrijven E-zine

  • Mevrouw Heer

expertisecentrummantelzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.