Ervaren Druk door Informele Zorg

U bevindt zich hier: Home | Producten | Instrumenten en methoden | Ervaren Druk door Informele Zorg

Ervaren Druk door Informele Zorg

Mantelzorgers zijn vaak zwaar belast door de combinatie van zorg, werk en eigen gezin. Meetinstrument EDIZ helpt de belasting van mantelzorgers van mensen met dementie in kaart te brengen. Het bestaat uit een vragenlijst en staat voor Ervaren Druk door Informele Zorg. De EDIZ is wetenschappelijk gevalideerd.

Hoe werkt EDIZ?

De mantelzorger kan EDIZ zelf invullen. Een blad met vragen die slechts 5 minuten tijd vraagt. De professional kan de vragen van EDIZ vervolgens invoeren. Belangrijk is dat de zinnen niet veranderen. Verandering van de vragen in EDIZ betekent dat de uitslag niet meer klopt.

EDIZ op de lange termijn

Werken met EDIZ is een momentopname. Ook gaat het om een globale inschatting. Door de mantelzorger regelmatig vragenlijsten in te laten vullen is er sprake van een overzicht op de lange termijn. Dit lange termijn overzicht is bruikbaar voor meerdere doelen. Zo wordt EDIZ ook gebruikt bij tussentijdse interventies.

EDIZ-plus

Naast EDIZ (ontwikkeld door Anne Margriet Pot) is er ook EDIZ- plus (ontwikkeld door Alice Boer). Waar de EDIZ is ontwikkeld voor mantelzorgers van mensen met dementie, kan de EDIZ-plus gebruikt worden voor mantelzorgers van mensen met diverse problematieken. Deze items zijn meer arbeidsgerelateerd dan de items van de EDIZ en richten zich ook op de gezondheid van de mantelzorger. De EDIZ-plus wordt door meerdere zorginstellingen gebruikt.


Bekijk ook het meetinstrument ‘EDIZ-plus’

Facebook Twitter LinkedIn

Inschrijven E-zine

  • Mevrouw Heer

expertisecentrummantelzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.