Een genogram maken: de generaties in beeld

U bevindt zich hier: Home | Producten | Instrumenten en methoden | Een genogram maken: de generaties in beeld

Een genogram maken: de generaties in beeld

Samen met de bewoner (of een nabij familielid) een genogram maken is voor beide partijen een leerzame ontmoeting. Het is een mooi opstapje voor de zorgverlener om de levensgeschiedenis van de bewoner te leren kennen. Voor de bewoner is dit een gelegenheid om zijn levensverhaal te vertellen en te ervaren dat zorgverleners er aandacht en
belangstelling voor hebben.

Genogram brengt familie in kaart

Een familie kan in kaart gebracht worden met behulp van een genogram. Een genogram is een stamboom met meerdere persoonlijke gegevens. Het is een kaart met drie of vier generaties en hun onderlinge relaties: de voorgaande generatie (schoon.)ouders, de generatie waartoe de bewoner behoort met de broers en zusters en eventueel zwagers en schoonzussen. De derde en eventueel vierde generaties betreft het nageslacht: (klein)kinderen en eventueel (achter)neven en (achter)nichten Ook belangrijke familiegebeurtenissen, sterfgevallen, verhuizingen en verbroken contacten kunnen hierin worden opgenomen.

Zelf een genogram maken

Zelf aan de slag met het maken van een genogram? Download nu gratis 'Een genogram maken'  (pdf).


Facebook Twitter LinkedIn

Inschrijven E-zine

  • Mevrouw Heer

expertisecentrummantelzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.