Een ecogram maken: het sociale netwerk

U bevindt zich hier: Home | Producten | Instrumenten en methoden | Een ecogram maken: het sociale netwerk

Een ecogram maken: het sociale netwerk

In een ecogram zie je in één oogopslag de omvang en de kwaliteit van het sociale netwerk van een cliënt. Het ecogram houdt rekening met verschillende leefgebieden.

Welke gegevens staan in een ecogram?

Een ecogram is een schema van het sociale netwerk van de cliënt: familie, vrienden, medebewoners, kennissen, collega’s en geestelijk raadslieden. In een ecogram staan ook praktische contacten, zoals artsen, de fysiotherapeut, huishoudelijke of verzorgende medewerkers of activiteitenbegeleiders.

Hoe maak je een ecogram?

Een ecogram heeft de vorm van een ster. In het hart van het schema staat een cirkel met de naam van de cliënt. Rondom deze centrale cirkel staan kleinere cirkels. Deze staan voor de persoonlijke contacten van de cliënt. De kleinere cirkels zijn verbonden met de cirkel van de cliënt. Een letter geeft aan wat de aard is van de relatie tussen de cliënt en de persoon uit zijn sociale netwerk:

  • praktische steun
  • gezelschap
  • advies en uitwisseling informatie
  • emotionele steun

Download het ecogram-sjabloon om zelf een ster op te zetten.

Genogram en ecogram

Een ecogram is als een röntgenfoto van het sociaal netwerk. Het genogram is een vergelijkbaar instrument. Het verschil is dat een genogram het familienetwerk in kaart brengt terwijl het bij een ecogram niet alleen om familie gaat, maar ook om andere personen waarmee de bewoner een belangrijke persoonlijke verbinding heeft.

Downloads

Meer lezen

Mag iedereen een ecogram maken? Moet een ecogram altijd door een professional gedaan worden of kan een familielid het ook invullen? Lees de antwoorden op de vragen over netwerkversterking.

Deze tool is onderdeel van Verder in samenwerking. Download dit werkboek In voor Mantelzorg (pdf) voor meer handige artikelen, tips en tools.

Facebook Twitter LinkedIn

Inschrijven E-zine

  • Mevrouw Heer

Vragen over het ecogram

Mag iedereen een ecogram maken? Moet een ecogram altijd door een professional gedaan worden of kan een familielid het ook invullen? Lees de antwoorden

Lees meer over mantelzorg

In de publicaties van het Expertisecentrum Mantelzorg vindt u meer informatie over mantelzorg. Bekijk onze publicaties.

expertisecentrummantelzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.