Caregiver Strain Index (CSI)

U bevindt zich hier: Home | Producten | Instrumenten en methoden | Caregiver Strain Index (CSI)

Caregiver Strain Index (CSI)

CSI staat voor Caregiver Strain Index, een vragenlijst waarmee overbelasting door mantelzorg gemeten kan worden. Het betreft een wetenschappelijk gevalideerd instrument en is ontwikkeld in de Verenigde Staten van Amerika in 1983 door B. Robinson. De Caregiver Strain Index is één van de meest gebruikte (internationale) meetinstrumenten om belasting door mantelzorg te meten.

De CSI omvat dertien vragen die met ja of nee kunnen worden beantwoord. Een score van zeven of hoger betekent overbelasting. De CSI is snel en makkelijk af te nemen.

De Amerikaanse versie van de CSI is bestudeerd door dr. Anne Visser Meily, revalidatiearts bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Zij heeft voor de Nederlandse Hartstichting een onderzoek gedaan naar mantelzorgers van mensen die een CVA hebben gehad. Bij dit onderzoek zijn richtlijnen geschreven voor de ondersteuning van mantelzorgers. In principe is het instrument binnen de CVA revalidatie in heel Nederland geïmplementeerd. Het instrument is ook bruikbaar voor mantelzorgers van andere patiëntgroepen, zoals ALS en mensen met een neuromusculaire ziekte.


Facebook Twitter LinkedIn

Inschrijven E-zine

  • Mevrouw Heer

expertisecentrummantelzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.