Huisartsenzorg

U bevindt zich hier: Home | Voor professionals | Huisartsenzorg

Huisartsenzorg

Een op de vijf patiënten in een huisartsenpraktijk is mantelzorger. Als huisarts, praktijkondersteuner of praktijkverpleegkundige is het belangrijk oog te hebben voor mantelzorgers. Waarom eigenlijk?

  • Mantelzorg neemt in de toekomst toe: het komt vaker voor en omvat meer zorgtaken. 
  • Mantelzorgers vragen geen hulp voor zichzelf als overbelasting dreigt. Het aantal overbelaste mantelzorgers neemt ook toe. 
  • Als huisarts, praktijkondersteuner en praktijkverpleegkundige speelt u een cruciale rol als vertrouwenspersoon van mantelzorgers. U heeft een duurzame relatie met patiënt en familie en bent vaak de eerst betrokkene bij zorg. 
  • Goede samenwerking met mantelzorgers in de praktijk maakt preventie van overbelasting mogelijk. 
  • Mantelzorgondersteuning zorgt zo voor integrale, duurzame zorg van hoge kwaliteit.

Overbelaste mantelzorger

Mantelzorgers zorgen meestal goed voor een ander, maar vaak minder goed voor zichzelf. Het aantal overbelaste mantelzorgers neemt toe. Als huisarts wilt u voorkomen dat er achter de patiënt nog een patiënt opduikt. Daarom is signalering belangrijk.

Of iemand overbelast raakt, hangt af van meerdere factoren. De beperking van de zorgvrager, het aantal uren dat iemand zorgt en de combinatie met overige taken, zoals een betaalde baan en een gezin. Mantelzorgers zorgen vanuit betrokkenheid en kunnen hun grenzen uit het oog verliezen. Door de veranderingen in het zorgbeleid krijgen zij bovendien meer taken.

Zie het artikel 'Zorg voor mantelzorg, zorg voor kwaliteit'. Lees ook het artikel 'Oog voor mantelzorg', over de rol van de praktijkondersteuner bij het voorkomen van overbelasting bij mantelzorgers.

Afstemmen en samenwerken met mantelzorgers

Huisartsen, praktijkondersteuners en verpleegkundigen spelen een belangrijke rol in de signalering en preventie van overbelasting onder mantelzorgers. U bent vaak de eerste die een patiënt ziet. Bovendien heeft u een vertrouwensrelatie met patiënten en hun families.

Kent u de mantelzorgers in uw praktijk? Vaak is het familie of komen ze mee naar het spreekuur. U kunt met hen samenwerken en afstemmen in de zorg voor uw patiënt. Ook kunt u gebruik maken van hun ervaringsdeskundigheid.

Facebook Twitter LinkedIn

Contact

Inschrijven E-zine

  • Mevrouw Heer

expertisecentrummantelzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.