Ervaringsverhalen van cliënten in de GGZ en hun mantelzorgers

U bevindt zich hier: Home | Actueel | Nieuws | Ervaringsverhalen van cliënten in de GGZ en hun mantelzorgers

Ervaringsverhalen van cliënten in de GGZ en hun mantelzorgers

18 november 2015

Hoe ervaren familieleden van cliënten in de GGZ de samenwerking met hulpverleners? Op de website Vraagsturingindezorg.nl zijn ruim 100 persoonlijke ervaringen te vinden van cliënten in de GGZ en hun familieleden. Voor zorgverleners bieden de verhalen input voor bewustwording, kennis over effecten van hun werk. De ervaringsverhalen kunnen een aanzet geven tot kwaliteitsverbeteringen in de zorg voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.

Ervaringsverhalen van familieleden van cliënten in de GGZ

Op de site zijn diverse ervaringsverhalen te vinden van familieleden, levenspartners en vriend(inn)en van cliënten in de GGZ. Deze mantelzorgers vertellen bijvoorbeeld over de relatie die zij hebben met hun naaste: “Ik heb mijn normen bijgesteld en ben blij met kleine dingen”, of over de invloed van de omgeving: “Mensen geven goedbedoelde adviezen, oordelen en hebben aannames zonder voorkennis.”

Ervaringsverhalen over de omgang met de familie in de zorg

Voor een volwaardige, efficiënte en goede zorg is de samenwerking met de familie een meerwaarde. Familieleden vertellen over hun samenwerking met hulpverleners (“De kracht van mij als familie is het vroegtijdig signaleren”) en hoe zij de informatie en voorlichting over hun naaste ervaren (“Als de zorg langdurig geworden is, word je als ouder steeds minder geïnformeerd en betrokken”). Ook vertellen familieleden over hun ervaringen met een crisis en over ervaringen om hulp te zoeken bij andere instanties.

Gebaseerd op gesprekken met cliënten en familieleden

De ervaringsverhalen zijn gebaseerd op de uitkomsten van groepsgesprekken, waarin in totaal 64 cliënten en familieleden hebben gesproken over hun ervaringen. Met familie is gesproken over hun rol en ervaringen bij crisis en de langdurige zorg en met cliënten over wat hen op weg naar herstel heeft geholpen. De gesprekken hebben geresulteerd in 107 herkenbare en relevante ervaringen.

Meer informatie

Alle ervaringsverhalen zijn te vinden op de website www.vraagsturingindezorg.nl
Vraagsturingindezorg.nl is een uitgave van Kwaliteit en Implementatie van Vraagsturing, een initiatief van 15 cliënten- en familieorganisaties aangesloten bij het LPGGz. Meer informatie over dit project vindt u op de website van het LPGGz

Lees ook

Webdossier Geestelijke gezondheidszorg

Facebook Twitter LinkedIn

Inschrijven E-zine

  • Mevrouw Heer

expertisecentrummantelzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.