Mantelzorg voor mensen met een verstandelijke beperking

U bevindt zich hier: Home | Zorgvraag bij | Verstandelijke beperking

Mantelzorg voor mensen met een verstandelijke beperking

In 2008 waren er naar schatting bijna 150.000 mensen met een verstandelijke beperking die gebruik maakten van enige vorm van AWBZ-zorg: verblijf, begeleiding, dagbesteding of behandeling. Sindsdien is dat aantal gegroeid. Dat betekent dat er minstens zoveel mantelzorgers zijn die een groot deel van de zorg voor deze mensen dragen. Wat maakt deze mantelzorg specifiek?

Ernstig belast

De meeste mantelzorgers van mensen met een verstandelijke beperking zijn familieleden. Het zijn ouders, broers of zussen, nichten of neven die jarenlang een rol spelen in het leven van hun naaste. Als het gaat om kinderen, dan wonen zij vaak bij hun ouders thuis. Voor de ouders en andere kinderen in het gezin kan dat belastend zijn. Mantelzorgers van mensen met een verstandelijke beperking zijn ernstiger belast dan andere mantelzorgers.

Steeds vaker ambulant

Steeds meer mensen met een verstandelijke handicap wonen zelfstandig in de wijk, ook als ze volwassen zijn. Niet alleen zorgprofessionals, maar ook professionals van welzijn, woningcorporaties en huisartsen krijgen hen in hun praktijk. Juist in de buurt is het belangrijk dat hun netwerk versterkt wordt, bijvoorbeeld met buren, vrienden en collega’s van participatieprojecten of andere dagbesteding.

U kunt ook lezen hoe begeleiders in de verstandelijk gehandicaptenzorg samenwerken met familieleden. 

Facebook Twitter LinkedIn

Contact

Inschrijven E-zine

  • Mevrouw Heer

expertisecentrummantelzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.