Zorgboerderij waardevolle dagbesteding voor mensen met dementie

U bevindt zich hier: Home | Actueel | Nieuws | Zorgboerderij waardevolle dagbesteding voor mensen met dementie

Zorgboerderij waardevolle dagbesteding voor mensen met dementie

22 januari 2015

Zorgboerderijen bevorderen de participatie van mensen met dementie op een andere manier dan reguliere instellingen voor dagbesteding. Daarmee hebben ze toegevoegde waarde ten opzichte van het reguliere aanbod van dagbesteding, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Voor mantelzorgers is het belangrijk dat hun naasten passende dagbesteding kunnen krijgen. 

Dagbesteding zorgboerderij kan voelen als ‘echt’ vrijwilligerswerk

Het RIVM onderzocht, aan de hand van ervaringen van mensen met dementie en hun mantelzorgers, hoe dagbesteding hun deelname aan de samenleving bevordert. Het blijkt dat beide typen dagbesteding door sociale interacties en (recreatieve) activiteiten de maatschappelijke participatie van mensen met dementie stimuleren. Dagbesteding op zorgboerderijen kan mensen met dementie bovendien het gevoel geven dat zij vrijwilligerswerk of betaald werk uitvoeren. Dit draagt bij aan hun gevoel ergens bij te horen en een zinvolle bijdrage te kunnen leveren aan de samenleving.

Dagbesteding ook belangrijk voor mantelzorgers

Dagbesteding vervult ook een belangrijke steunfunctie voor mantelzorgers. Het geeft hen de mogelijkheid om maatschappelijk te blijven participeren en de zorg voor hun naaste langer vol te houden. Het onderzoek laat zien dat het voor mantelzorgers, vooral partners, van belang is welk type dagbesteding beschikbaar is. Er zijn mantelzorgers die zonder zorgboerderij geen dagbesteding zouden hebben ingezet, omdat reguliere dagvoorzieningen onvoldoende aansluiten bij de wensen en mogelijkheden van hun naaste.

Aanbeveling voor gemeenten: zorg voor diversiteit aanbod dagbesteding

Mensen met dementie hebben verschillende behoeften en mogelijkheden, afhankelijk van hun leeftijd, geslacht en achtergrond. Een goede aansluiting tussen de voorziening voor dagbesteding en de wensen en mogelijkheden van mensen met dementie en hun mantelzorgers is daarom van belang. De belangrijkste aanbeveling voor gemeenten is daarom: zorg ervoor dat er diversiteit is in het aanbod van dagbesteding.

Bron: RIVM

Meer lezen over zorgboerderijen

Facebook Twitter LinkedIn

Inschrijven E-zine

  • Mevrouw Heer

expertisecentrummantelzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.