Verslag Werkconferentie: Do it together! Aan de slag met informele zorg en ondersteuning

U bevindt zich hier: Home | Actueel | Nieuws | Verslag Werkconferentie: Do it together! Aan de slag met informele zorg en ondersteuning

Verslag Werkconferentie: Do it together! Aan de slag met informele zorg en ondersteuning

3 juli 2015

Meer dan 150 mensen, van ervaringsdeskundigen tot bestuurders, kwamen op 22 juni 2015 bijeen op de werkconferentie ‘Do it together’. Centrale vraag: hoe kunnen we samen met vrijwilligers en mantelzorgers nog betere zorg en ondersteuning bieden aan cliënten? Samenwerken vormde de rode draad van deze conferentie.

Roos Scherpenzeel, coördinator van het Expertisecentrum Mantelzorg dat de Toekomstagenda ondersteunt, verwelkomde 150 professionals, vrijwilligers en mantelzorgers die zich deze middag bogen over de Toekomstagenda van de informele zorg en ondersteuning. Zij lichtte kort de toekomstagenda toe.

Marjo BrounsVervolgens deelde Marjo Brouns haar ervaringen als mantelzorger met de zaal. Mantelzorg is geen probleem dat moet worden opgelost maar een fenomeen, iedereen krijgt ermee te maken, aldus Marjo. Zo lang we blijven praten over moeten, taken en ondersteuning halen we de kracht van de mantelzorgers onderuit.
Iedereen heeft behoefte om te helpen. Maar willen mantelzorgers wel geholpen worden? Wat hebben zij echt nodig en wat juist niet? Marjo benut haar eigen zoektocht en proces om te illustreren dat wat de ander als hulp ziet door haar niet altijd als passend aanbod wordt gezien. Haar wens: investeer in mantelzorgers. Luister goed en sluit aan bij hun vragen wensen en behoeften.

TizoHierna gingen de deelnemers uiteen in verschillende workshops waarin nieuwe inzichten en tools op het terrein van informele zorg en ondersteuning geboden werden. Variërend van benutten van creatieve denktechnieken om tot goede samenwerking te komen, informele zorg in sociale wijkteams tot hoe bouw je aan het netwerk van burgers en cliënten?

Hier vindt u de powerpointpresentaties van de workshops:

Tizo

Bekijk ook de ervaring van twee deelnemers over de bijeenkomst (video).

Vervolgbijeenkomst 19 november 2015

Op donderdag 19 november 2015 heeft het vervolg plaats in een grote werkconferentie met als uitgangspunt ‘Anders kijken, anders doen’. Hierbij zetten we samen met het veld een knallend programma neer dat aansluit bij iedereen die bezig is met informele zorg en ondersteuning. Zoals sociaal professionals, zorgmedewerkers, vrijwilligers, mantelzorgers, ervaringsdeskundigen, bestuurders van maatschappelijke organisaties en zorginstellingen, beleidsmedewerkers, onderzoekers of sociaal ondernemers.

Wilt u meedenken over de bijeenkomst van 19 november, of een bijdrage leveren aan het programma? Neem dan contact op met Christine Kuiper: c.kuiper@movisie.nl.Tizo

Toekomstagenda Informele zorg en ondersteuning

De werkconferentie is georganiseerd in het kader van de Toekomstagenda Informele zorg en ondersteuning. Ruim 30 organisaties bogen zich, op verzoek van de staatssecretaris van VWS, over de vraag wat er nodig is om zorg en ondersteuning beter vorm te geven met hulp van mantelzorgers en vrijwilligers. Doel daarvan: een gezamenlijke inzet van partijen in zorg- en welzijn te realiseren voor de drie actielijnen 'Versterken, Verlichten en Verbinden'. Dit resulteerde in 2014 in de Toekomstagenda Informele zorg en ondersteuning. In 2015 worden de actiepunten uit de agenda verder opgepakt. Lees meer

Facebook Twitter LinkedIn

Inschrijven E-zine

  • Mevrouw Heer

expertisecentrummantelzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.