Odensehuis: laagdrempelig inloopcentrum voor mensen met dementie en hun mantelzorgers

U bevindt zich hier: Home | Actueel | Nieuws | Odensehuis: laagdrempelig inloopcentrum voor mensen met dementie en hun mantelzorgers

Odensehuis: laagdrempelig inloopcentrum voor mensen met dementie en hun mantelzorgers

30 januari 2015

Het Odensehuis Amsterdam is de winnaar van de Movisie Participatieprijs 2014. Het inloophuis voor mensen met dementie en hun naasten geeft volgens de jury een goed antwoord op de vraag 'hoe kunnen we werk, zorg en andere activiteiten goed combineren'. Doel van vrijwilligersorganisatie Odensehuis is het verminderen van sociaal isolement van mensen met (beginnende) dementie en hun mantelzorgers.

Laagdrempelig inloopcentrum

Een Odensehuis biedt een plek voor en een stem aan mensen met dementie, mantelzorgers en andere familie en vrienden. Er is ruimte voor ontmoeting, ondersteuning, activiteiten en advies. Een Odensehuis is als inloopcentrum laagdrempelig. Iedereen is welkom, er is geen formele indicatie nodig. Een Odensehuis is een organisatie voor, door en van mensen met dementie, mantelzorgers en vrijwilligers. De mensen die regelmatig in het Odensehuis komen, nemen allemaal op hun eigen manier deel aan het draaiend houden van het huis.

Verminderen van sociaal isolement

Het Odensehuis streeft na dat mensen met dementie zo lang mogelijk - met ondersteuning van mantelzorgers, familie, vrienden en buurtbewoners - zelfstandig kunnen functioneren en nog zoveel mogelijk en op een plezierige manier deel kunnen blijven nemen aan de samenleving. Tegelijkertijd streeft het Odensehuis na dat mensen met dementie beter zichtbaar zijn in de buurt waar zij wonen. En dat buurtgenoten, familie en vrienden ‘dementie’ leren herkennen, begrijpen en accepteren.

Lokale samenwerking

Odensehuis is gestart in Amsterdam Zuid, en in 5 jaar uitgebreid naar 11 locaties in Nederland, waaronder Groningen, Vlissingen, Oud-Beierland, Wageningen en Amstelveen. Partners van Odensehuizen zijn meestal de gemeente, lokale zorg- en welzijnsorganisaties, kunstenaarsinitiatieven, bibliotheken of scholen. In Amsterdam maakt het Odensehuis deel uit van de Odense-Alliantie, een viertal zorg- en welzijnsorganisaties die streven naar uitbreiding van het aantal Odensehuizen in Amsterdam.

Participatieprijs

De Movisie Participatieprijs bekroont jaarlijks een project dat de participatie van kwetsbare groepen bevordert. Het thema van de Movisie Participatieprijs 2014 was 'Het Nieuwe Verdelen': de combinatie van arbeid, zorg en privé voor vrouw én man.

Bron: Movisie

Facebook Twitter LinkedIn

Inschrijven E-zine

  • Mevrouw Heer

expertisecentrummantelzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.