Nieuwe toolkit helpt bij samenwerken met mantelzorgers in de thuiszorg

U bevindt zich hier: Home | Actueel | Nieuws | Nieuwe toolkit helpt bij samenwerken met mantelzorgers in de thuiszorg

Nieuwe toolkit helpt bij samenwerken met mantelzorgers in de thuiszorg

15 oktober 2015

Iedereen die werkt in een thuiszorgteam, zowel wijkverpleegkundigen als verzorgenden, krijgt te maken met het netwerk van de cliënt. Samenwerken met hen is belangrijk voor goede zorg en levert vaak veel moois op. Het zorgt echter regelmatig ook voor dilemma’s, bijvoorbeeld als het gaat om verantwoordelijkheid of over privacy. De toolkit ‘Samenwerken met mantelzorgers: zo werkt het! helpt thuiszorgteams om met elkaar te reflecteren over cliëntsituaties.

Acht thema’s in samenwerking toegelicht

Uit gesprekken met verpleegkundigen en verzorgenden blijkt dat er acht thema’s zijn waar zij graag meer informatie en tips over zouden hebben. Deze onderwerpen komen aan bod in acht themakaarten:

  1. Constructief samenwerken met mantelzorgers
  2. Samenwerken met meerdere mantelzorgers
  3. Contact opbouwen met mantelzorgers
  4. Ervaringsdeskundigheid van mantelzorgers benutten
  5. Maatwerk: ondersteunen bij het vinden van eigen oplossingen
  6. Draagkracht en belasting van mantelzorgers in evenwicht houden
  7. Vraagverlegenheid overwinnen
  8. Cliënten en mantelzorgers goed verwijzen

Elke themakaart bevat een aantal casussen, opdrachten, dilemma’s en tips om in een teamoverleg te bespreken.

Het belang van samenwerken met mantelzorgers

De ontwikkelingen in de zorg vragen andere vaardigheden van verpleegkundigen en verzorgenden in de thuiszorg. Meer nadruk ligt op zorgen dat in plaats van zorgen voor. Verpleegkundigen en verzorgenden ondersteunen de cliënt om het thuis vol te houden en een leven te leiden dat prettig en zinvol is. Daarbij is het belangrijk samen te werken met mantelzorgers. Goede samenwerking leidt tot zorg die echt goed past bij de cliënt én de mantelzorger. Mantelzorgers voelen zich gewaardeerd en serieus genomen en zorgverleners krijgen meer plezier in hun werk.

Voor en door de praktijk

De toolkit is tot stand gekomen met input van verpleegkundigen en verzorgenden. Zij hebben verteld over de manier waarop zij samenwerken met mantelzorgers van de cliënt en welke informatie en tips zij nodig hebben om nog beter te kunnen samenwerken. Ook hebben de auteurs met mantelzorgers gesproken over wat zij belangrijk vinden in de samenwerking met thuiszorgmedewerkers. De Toolkit Thuiszorg is een product van het Expertisecentrum Mantelzorg en V&VN.

Meer informatie

Download de Toolkit Samenwerken met mantelzorgers: zo werkt het!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wendy van Lier: w.vanlier@vilans.nl (Expertisecentrum Mantelzorg) of Anne Marie Vaalburg: a.vaalburg@venvn.nl  (V&VN).

Facebook Twitter LinkedIn

Dossier Thuiszorg

In het nieuwe webdossier Thuiszorg leest u hoe u goed samenwerkt met mantelzorgers en hoe u mantelzorgers kunt ondersteunen.

Inschrijven E-zine

  • Mevrouw Heer

expertisecentrummantelzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.