Mantelzorgers van mensen met een verstandelijke beperking

U bevindt zich hier: Home | Thema's | Feiten en cijfers | Mantelzorgers van mensen met een verstandelijke beperking

Mantelzorgers van mensen met een verstandelijke beperking

Mantelzorgers van mensen met een verstandelijke beperking zorgen vaak voor (inwonende) kinderen en soms voor een (elders wonende) broer of zus. Een deel van de jonge mantelzorgers groeit op als broer of zus van een kind met een verstandelijke beperking. De zorg is langdurig, soms levenslang en intensief, vaak meer dan 36 uur per week. Bijvoorbeeld voor kinderen die met de meest standaard levensbehoeften hulp nodig hebben of omdat ze naar externe activiteiten begeleid worden. Ook wordt er praktische (administratie), emotionele en cognitieve (rekenen en taal) ondersteuning gegeven.

De aard van zorg verandert door de jaren heen. Vaak wordt een kind zelfstandiger naar mate het ouder wordt en dus de zorg minder. Maar de puberteit geeft vaak weer meer zorg. Dan gaat het niet om praktische zorg maar om sociale zorg. Soms kan de situatie ook verslechteren en meer zorg vragen.

Positieve en negatieve ervaringen

Uit onderzoek blijkt dat mantelzorgers ook veel positieve ervaringen opdoen met mensen met een verstandelijke beperking. Ze genieten van de omgang en van de kleine dingen. Ook hebben ze een vergroot inlevingsvermogen.
De negatieve ervaringen zijn kwetsende reacties uit de buitenwereld, onbegrip over de zorg die zij geven en het intensieve contact wat ze moeten hebben met zorginstellingen. Daarbij hebben deze mantelzorgers vaak minder inkomen, minder sociale contacten, minder tijd voor activiteiten en een veranderende partnerrelatie.

Cijfers

Er zijn ongeveer 68.000 personen met een ernstige verstandelijke beperking in Nederland. Het aantal licht verstandelijk beperkten wordt geschat op minstens 74.000 (Nationaal Kompas Volksgezondheid). Het betekent dat er minstens zoveel mantelzorgers zijn die een groot deel van de zorg voor deze mensen dragen. Omdat het vaak om gezinssituaties gaat is de verwachting dat er twee keer zo veel mantelzorgers zijn dan zorgvragers.

Behoeften

  • Gespecialiseerde oppas of logeerweekend in een instelling.
  • Passende respijtzorg (tijdelijk overnemen van mantelzorg, voor rust en ontspanning van mantelzorger)
  • Praten met ouders of familieleden die dezelfde ervaringen hebben.
  • Netwerk van zorgvrager in kaart brengen en betrekken, om zo de zorg te kunnen delen.
  • Vrijwillige ondersteuning in huis kan een gezin ook helpen.
  • De broers en zussen van de zorgvrager hebben ook behoefte aan een uitlaatklep. Ook hier is lotgenotencontact zinnig.
  • Deze broers en zussen kunnen ook behoefte hebben aan coaching door een maatje die samen werkt aan zelfvertrouwen.
  • Omdat veel mensen met een verstandelijke beperking thuis wonen, is een goede samenwerking tussen professionele zorg en het netwerk van de zorgvrager belangrijk.

Bronnen en meer lezen

Facebook Twitter LinkedIn

Inschrijven E-zine

  • Mevrouw Heer

expertisecentrummantelzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.