Grenzen verkennen van mantelzorg en mantelzorgers

U bevindt zich hier: Home | Samenwerken | Grenzen verkennen

Grenzen verkennen van mantelzorg en mantelzorgers

Mag een echtgenoot zijn vrouw een injectie geven? Mag een dochter haar vader uit bed helpen met een tillift? Hoe staat de organisatie daar tegenover? En wat vind je er als medewerker ervan? Allemaal vragen die gaan over het verkennen van grenzen.

Grenzen die verwijzen naar wettelijke en juridische mogelijkheden, maar ook naar persoonlijke grenzen van medewerkers, cliënten en mantelzorgers.

Wat is het belang van grenzen verkennen?

Zorg en ondersteuning worden steeds meer een ‘coproductie’ van cliënten, mantelzorgers, vrijwilligers en medewerkers. Samen  bespreek je wat er nodig is, welke werkzaamheden dat  vraagt en wie wat kan en wil uitvoeren. Dat geldt ook voor zorghandelingen, zoals het toedienen van een injectie. 

Door te verkennen wat mogelijk is, geef je mantelzorgers de ruimte om, samen met hun naaste, te bekijken wat ze zelf willen en kunnen doen. Bovendien erken je hun expertise. Het vormgeven van het samenspel in de praktijk blijft altijd maatwerk. In de onderstaande video's gaan we in op enkele praktijkvoorbeelden.

Video - Hygiëne en voedselveiligheid: Taart

Video - Mobiliteit: Wandelen met andere bewoners in rolstoel

Video - Voorbehouden handeling: Bewoner met slikproblemen

Video - Voorbehouden handeling: Injecteren


Hulpmiddelen en tips

Meer handige artikelen, tips en tools vind je in het werkboek.

Facebook Twitter LinkedIn

Inschrijven E-zine

  • Mevrouw Heer

expertisecentrummantelzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.